lørdag 31. oktober 2009

Exit Bibel


Kathmandu har flere tusen hvite små Suzuki-taxier, bare i dette krysset er det 4 stk. Hvordan finne igjen taxisjåføren med en koffert og en norsk bibel i bagasjerommet....??

Etterlysning på radiostasjon, prat med taxisjåfører, bønn og mer bønn - Hva gjør vi ikke får å få tak i kofferten igjen..... Bussturen tilbake fra Tansen gikk fint, men endte mindre bra på vei til leiligheten. Kofferten til Evelyn ble glemt igjen i bagasjerommet i taxien. Heldigvis var det ingen verdisaker der, men verdifulle ting som bl.a Evelyns personlige Bibel gjennom 20 år. Bibelen som jeg vanligvis alltid pakker i håndbaggasjen fordi den betyr så mye for meg. I tillegg forsvant de 3 siste måneders arbeid; hele språkkurset i nepali med lærebok og notater!! Foruten familien er Bibelen og nepali noe av det viktigste i hverdagen i Nepal akkurat nå og vil være det fremover. Det kunne jo heller vært noe mindre viktig når vi først skulle miste noe... Samtidig har vi vært heldige til nå uten spesielle negative opplevelser. Uflaksen pleier vel å bli rettferdig fordelt.. og det kunne hendt verre ting enn dette.

Men vi har et lite håp. Tidligere i høst glemte en annen familie alle sine 6 pass i en taxi, men de ble returnert av taxisjåføren. Så vi fortsetter i tro og bønn. Adresselappen henger på kofferten, så det skulle være mulig å returnere den....
Opp gjennom historien har det skjedd betraktelig større under enn at en gammel grå koffert dukker opp igjen.

torsdag 29. oktober 2009

Nytt liv

Gratulerer til de nybakte foreldrene!

I går vokste storfamilien hjemme i Norge med et nytt medlem. Evelyns søster Anita og mann fikk en jente, Helene. Den lille jenta på 975 gram ble født 2 mnd for tidlig og ligger i kuvøse. Det er deres første barn. Vi gleder oss over et nytt, men skjørt liv. Til deg som ber, be gjerne for tiden som ligger foran den nyfødte og foredrene i Stavanger.

Når slike ting skjer, er det både sårt og underlig å være så langt borte. Nå skulle vi gjerne ha vært noen mil nærmere våre kjære... Avstanden til våre familier vil alltid være en av de største utfordringene ved å være i tjeneste i Nepal. Samtidig gleder vi oss over å kunne følge Helenes utvikling via dagens kommunikasjonsmidler. For tidligere utsendinger og misjonærer var kontakten med hjemlandet en helt annen... Men en god samtale, en klem eller å være tilstede kan aldri erstattes med dagens teknologi. Avstand og savn kjenner vi virkelig på nå.

søndag 25. oktober 2009

Markus 4 år!

Bursdagen startet rett før soloppgang i 06 tiden med bursdagssang og pakker!

"Hvor mange netter skal jeg sove til det er bursdagen min?" Markus har hatt nedtelling i flere dager allerede. Endelig er den store dagen kommet, og vi feirer bursdag for første gang i Tansen.

En av de norske gjestene på gjestehuset hadde med seg eksklusivt pålegg til frokost, og Markus fikk skive med etterlengtet kaviar på bursdagen sin!

Barneselskap på formiddagen med nye svenske venner. F.v Marie, Ivar og Wilmer (sønner av svensk ortoped på kortidsoppdrag på Tansen sykehus), John (sønn til svenske langtidsutsendinger i Tansen) og bursdagsbarnet Markus.
Senere i ettermiddag blir det mer feiring sammen med "reservetanter" og "reservebesteforeldre" som også er på besøk i Tansen.
Markus gleder seg!

Du er en en herlig gutt som sprer glede og varme med ditt blide åsyn og positive komplimenter.

GRATULERER MED 4 -ÅRSDAGEN DIN MARKUS!

torsdag 22. oktober 2009

Lærer søkes til Tansen!

Er DU en lærer som er lei av norske skoleklasser på over 20 elever! Er du lei av bråk og mas i klasserommet? Lei av skolereformer som trees ned over hodet DITT hvert andre eller fjerde år? Kunne DU tenke deg å jobbe helt selvstendig? Er du eventyrlysten? Har du en hatt en drøm i lang tid om å jobbe et eller flere år i utlandet?
NÅ er muligheten her! Den lille skolen for misjonærbarna ved Tansen Mission Hospital trenger lærer fra skoleåret 2010-11. Med stor sannsynlighet blir det 7 elever ved skolen neste skoleår i alderen 5-10 år. Undervisningen foregår på engelsk, og fagkretsen er allsidig. Siden DU er eneste lærer, har du en ENESTÅENDE mulighet til å utvikle deg selv og til å forme undervisningen etter ditt eget hjerte og hode.

Skolen er nyoppusset og har lyst og fargerikt interiør.

Dette bygget var tidligere et gartneri, nå er det skole.

Fra skolegården er det en FANTASTISK utsikt mot Himalaya med fjellet Annapurna 1 som måler 8100 moh. Ta gjerne kontakt med oss direkte eller send mail til info@tibetmisjonen.no
Vi gleder oss til å treffe DEG!

fredag 16. oktober 2009

Besøk til Tansen

Utenfor Tansen Mission Hospital

Transportmiddelet mellom Kathmandu og Tansen er sykehusbussen til Tansen Mission Hospital som frakter medisiner, utstyr, post og besøkende en gang i uka.

Barna har funnet en liten lekeplass på sykehusområdet.

Øvre del av Tansen. Sykehuset er det lange bygget med rødt tak, i bakgrunnen av bildet.
Grusveien foran på bildet er veien til sentrum av Tansen, ca 20 min. gåtur.

Utsikt mot Himalayafjellene fra gjestehuset.


Etter 25 mil og en 11 timers (!) lang busstur fikk vi endelig det første møtet med vårt fremtidige bosted; Tansen. Bussturen var en opplevelse i seg selv. Bussen slynget seg ned langs åssidene fra Kathmandu, til lavlandet på grensen mot India og opp mot Tansen (1300 moh) som ligger på en av de mange tversgående åsryggene som fronter Himalaya. Barna var utrolig tålmodige og det var mye å observere utenfor bussvinduet. På veien passerte vi hus i alle regnbuens farger, rismarker, bratte stup, flere hellige kyr og en apekatt som krysset veien. Enkelte skråninger var i bratteste laget og uten særlig sikring, men bussjåføren førte oss trygt fram.

Å komme fra storbyen til landsbygda er en stor overgang. Mangt er annerledes. Vi prøver å vende oss til den nye tilværelsen, blant annet et rikholdig dyreliv både innenfor og utenfor husets vegger.. Rotta som bor under blikktaket og som våkner til på natten, er helt sikkert ikke av det minste slaget. Ut i fra de kraftige lydene som ljomer gjennom leiligheten når han fyker over taket og vekker oss voksne kl 02, er vi glade for at denne leiligheten bare skal brukes under dette korte 12 dagers oppholdet. Første natta lengtet mor i huset hjem til et hus uten lyder og dyr......Men da sola sto opp, ble alt bedre.

Tansen ligger fantastisk til med utsikt mot fjellkjeden Himalaya, nærmere bestemt Annapurna massivet med fjelltopper på 8000 m.o.h. Det er ikke lett å gi en karakteristikk av Tansen, men tenk deg en kombinasjon av Heidi-land i Sveits og frodige Madeira krydret med gresshoppesverming, fuglesang og en stjerneklar nattehimmel. Her er det frisk luft, få biler og mange veier uten asfalt. Turmulighetene er mange, og vi har funnet Nepals svar på både Fjellveien og Stoltzekleiven i Bergen. Her tror vi at vi vil trives.

Det er program hver dag med introduksjon om hverdagslivet og arbeidet på Tansen Mission Hospital. I dag har vi vært på gudsjeneste i en nepali kirke. Det gav oss et godt førsteinntrykk med mye sang og liv. Vi ser fram til å bli en del av felleskapet der. Middagsbesøk hos de ulike utsendingene fra UMN (United Mission to Nepal) står også på programmet. Vi føler oss vel tatt imot og gleder oss til å flytte fra storbyen til Tansen i januar.
Flere bilder fra Tansen finnes som link fra bloggen.

søndag 11. oktober 2009

Over 200 kristne menigheter


Det er blitt mange kristne menigheter i Kathmandu etterhvert. Fra å være et lukket land for omverdenen helt til 1949 har det vokst frem mange kristne menigheter. Det er over 200 forskjellige menigheter i Kathmandu dalen (byen Kathmandu og de nærmeste omgivelser).


(I okt 1949 fikk noen kristne fugleforskere besøkstillatelse fra kongen i Nepal og avdekket stor medisinsk nød. Dette ble starten på et omfattende bistandsarbeid og etterhvert fremvekst av en lokal kristen kirke. Mer om dette i et senere blogginnlegg.)


En av de aller eldste menighetene er Kathmandu International Christian Congregation. Denne ble stiftet i 1952 som en husmenighet av kristne bistandsarbeidere. Pr dags dato er menigheten blitt en stor forsamling som teller gjennomsnittlig over 100 mennesker på gudstjenestene hver søndag. Menigheten består av en stabil kjerne av misjonærer og bistandsarbeidere som har vært her i flere år, men det er også stort innrykk av korttidsarbeidere og turister. Noen nepalere er også med.Gudstjenestene foregår på engelsk, og er enkelt bygget opp omkring lovsang, tale, søndagsskole, bønn og kirkekaffe.

Vi har funnet oss godt til rette i denne menigheten, og det er inspirerende å treffe andre kristne fra hele verden. Her er lutheranere, baptister, pinsevenner og norske statskirkemedlemmer i en salig skjønn blanding.


Det finnes mange kristne menigheter i Kathmandu, men jammen finner man også kristne reisebyrå. Like i nærheten av vår leilighet finner vi Holy Sherpa Vision.


Mon tro om fugleforskerne i 1949 ante at deres feltbesøk til Nepal la spiren for en selvstendig lokal kirke som i dag teller nærmere en million mennesker

(Usikre anslag, baserer seg på medlemstall, tall mellom 600 000 og en million nevnes).




tirsdag 6. oktober 2009

Nye "familiemedlemmer"

Når vi bor i utlandet og avstanden til familien er lang, er det å finne reservetanter, -onkler og -besteforeldre viktig. Familien vår er nå utvidet med "tante" Veronika (se bildet over). Hun er også en av utsendingene fra Tibetmisjonen og studerer nepali sammen med oss. Hun var den første barnevakten for Markus og Marie og det med stor suksess. "Jeg er glad i tante Makaroni," sier Marie som ikke helt klarer å si Veronika, derfor blir det "Makaroni."

Ragne og Anders fra Siljan i Telemark har barnebarn hjemme i Norge, og mens de bor i Kathmandu er de reservebesteforeldre for barna våre. I går kveld var det deres tur til å være barnevakt. Barna hadde gledet seg til denne kvelden, og det var veldig stas. Anders har overlegepermisjon fra jobben som psykiater, og sammen med kona, barneskolelærer Ragne, har de valgt å bruke permisjonstiden i Kathmandu.

Over: Det er ikke noe som er bedre enn å høre eventyr lest på norsk av andre enn bare mamma og pappa. Her er "bestefar" Anders i aksjon.
" Lekeonkel" Inge inviteres gjerne på middag hos oss. Da er det obligatorisk for ham å se barne tv sammen med barna. Pippi er favoritten for tiden. Hvem husker vel ikke Pippi fra sine barndomsår? Det gjør onkel Inge og setter seg gjerne ned foran tv-en med barna.

"Tante" Tone kom fra Bergen til Nepal sammen med oss i august. Hun er også utsendt av Tibetmisjonen og jobber nå som kirurg på Tansen Mission Hospital. Selv om vi bare hadde et par uker sammen i Kathmandu, spør barna ofte etter henne. Det er ingenting som er så stas som med en tante som vil komme på lekerommet og leke. Tone er for tiden den eneste nordmannen i Tansen, men etter jul blir vi 5!

Vi gleder oss til å flytte ut av storbyen og til landsbygda. Men først ser vi fram til å besøke Tansen. Om en uke reiser vi på et 12 dagers besøk til vårt fremtidige bosted de neste 3 1/ 2 årene. Lansbyopphold er en del av språkstudiet. Det skal bli spennende å se stedet som alle snakker så varmt om, møte folket, praktisere nylærte setninger på nepali, få et inntrykk av arbeidsplassen og ikke minst møte "tante" Tone igjen.