tirsdag 11. mai 2010

Gunnars pappa er død

Far til Gunnar døde søndag 9.mai av akutt myelogen leukemi (blodkreft), 71 år gammel. Han hadde i noen år hatt en beinmargssykdom, men denne var i en stabil tilstand, og vi hadde ikke regnet med at han skulle forlate livet så fort. Han var aktiv med traktor-kjøring og snø-brøyting inntil det siste og var aktivt med i arbeidet på gården på Mollestad som nå drives av Gunnars tvillingsøster Martha og hennes mann Thomas.
Det er uendelig trist å miste en så god pappa, men midt i sorgen er det gode minner som dukker frem. Jeg har sett gjennom gamle bilder og funnet frem til noen blinkskudd av pappa. Det første bildet viser en stolt pappa og mamma ved avslutningen av medisinstudiet i Bergen i 1998. Pappa hadde nok tenkt at jeg skulle bli bonde men så ble jeg lege i stedet. Gjennom århundrer har mine forfedre vært gårdbrukere, og man regner med at slekten har bodd ved Mollestadeika i over 500 år. Selv om jeg aldri ble bonde på Mollestad, er røttene mine solid plantet i denne idylliske Sørlandsgrenda.
Markus ble født i 2005 og var det tredje barnebarnet til pappa og første sønnesønn. Det er to stolte fedre som nyter en sommerdag ved sjøen på bildet over.
Pappa var hjemmekjær og likte seg aller best på Mollestad. Her var han født. Her gikk han på folkeskolen. Her overtok han gården i en alder av 31 år da min farfar døde. Her drev han gården med perfeksjonisme og glød. Det skulle se ordentlig ut. Ikke noe ugress skulle stikke ut i veikanten. Ikke noe snø skulle ligge lenge før pappa kom kjørende med traktoren for å brøyte denne bort. Og det var ikke mange dagene han skulle vært borte før hjemlengselen til hans kjære Mollestad meldte seg for fullt.
Akkurat som meg var han veldig stolt av Mollestadeika og holdt alleèn til eika konstant nyklippet.

Pappa var kjent i bygda for å være en god taler, en stor humorist, og han deltok i flere 17.-mai kortesjer. Han hadde alltid en god historie på lur og ofte en treffende replikk. På bildet over ser vi hans lure glimt i øyet etter å ha servert en av de gode historiene.


Pappa var en raus farfar og morfar. Han hadde nok større egenskaper til å dele ut sjokolade til barnebarna enn å skifte bleie eller å være barnepasser. Barnebarna hadde selvsagt ikke noe imot sjokolade, og stor stas var det å sitte på fanget og vente forventningsfullt på det som skulle komme. Pappa var heldig og fikk oppleve å se 7 barnebarn bli født!
På bildet under er mine svigerforeldre , Viggo og Margrit, sammen med mamma og pappa.

Det er vanskelig å være langt borte når en av de nærmeste dør. Heldigvis er det bedre kommunikasjonsmuligheter nå enn tidligere, både telefonisk og luftfart. Vi reiser hjem om noen dager og blir i Norge i 3 uker. Returreise fredag 11.juni til Nepal.
Det skal bli godt å være sammen med den nærmeste familien og dele gode minner om pappa.
Han var en "bauta" på Mollestad, en omsorgsfull far, humorist, viljesterk og hadde gode egenskaper som jeg vil forsøke å bringe videre. Han hadde en klokkeklar kristen tro, og vi lever i håpet om at vi engang skal sees igjen; uten sykdom og uten smerte...


3 kommentarer:

  1. - det var leit å høre. Blir godt for dere å komme en tur til Norge nå, og få være sammen med familien. Om det er trist, er det godt å vite at han er hos Jesus og at dere får leve i håpet om å sees igjen!

    SvarSlett
  2. Kondolerer med tapet av din far Gunnar. Dere har forøvrig en flott blogg, morsomt å lese om deres hverdag som er så helt annerledes enn vår hverdag, selv om vi begge er på "misjonsmarka" Gode hilsener fra fire i Ecuador: Irene, Håkon, Oliver og Viktor.

    SvarSlett
  3. Dette var trist å høyra! Me tenkjer på dykk i sorga! Det var veldig fint å lesa dette du har skrive om far din, Gunnar! Mange klemmar frå Erling og meg

    SvarSlett