søndag 12. september 2010

Ladies in red

I følge kalenderen i Nepal har vi nettopp passert 17. mai, og monsunen er snart over. Vi gleder oss over at regntiden er på hell da taket snart ikke tåler mer vann. Flere og flere bøtter er plassert rundt i leiligheten, og vi har skjønt at det ikke var så lurt å legge vegg-til-vegg tepper da vi flyttet inn! Men snart kommer sola og tørker opp.
Sammen med mer sol dukker også flere røde dager opp på kalenderen. Til forskjell fra vår egen kalender, har høstmånedene i Nepal mange helligdager. Den første var i helgen; "Tijh." Denne hinduistiske festivalen er kun for kvinnene og varer i hele 3 dager. Da kler kvinner seg elegant i røde klær. Ute på gatene og på tempelområdene møtes kvinnene til dans, sang og musikk fra trommer (se bildet over). Kvinne- og måltidsfelleskapet er viktig under denne festivalen. Drømmen om et lykkelig liv er også fremtredende. Under festivalen faster hinduistiske kvinner èn dag. De ugifte kvinnene faster i håp om å bli gift med en god mann. De gifte kvinnene gjennomfører faste for et langt liv for sin ektemann og for selv å leve et lykkelig liv.
De siste kveldene har vi lagt oss til lyden av trommer, sang og musikk i det fjerne. I kveld er alt stille, og festen er over. Til og med for Gunnar, som vanligvis har travle døgnvakter, har festivalen gitt ham en rolig vakt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar