torsdag 16. august 2012

Monsun i Tansen

Slik kan det se ut fra vinduet vårt i Tansen like før regntiden starter. Mørke skyer i horisonten som skjuler de mektige Annapurna-fjellene i Himalaya. Da vet vi at regntiden snart er i vente.


Regntiden i Nepal varer vanligvis fra juni til månedskiftet september-oktober. Noen sier at varigheten er omkring 100 dager. Slik kan en vanlig dag i regntiden se ut fra vinduet vårt. I løpet av regntiden kan det noen dager komme opp mot 100 mm nedbør i løpet av et døgn. I Pokhara (4 timers biltur fra Tansen) kan det gjerne komme 3000 mm nedbør i løpet av regntiden; det samme som i Bergen i løpet av et helt år!


Det blir vakkert og frodig i løpet av regntiden, og tilstrekkelig regn er helt essensielt for jordbruket i Nepal. Legg merke til jeepen på bildet over med passasjerer på taket!

Fjellene kan av og til dukke fram fra skydekket under regntiden, og da får de en helt spesiell skarp og majestetisk fremtoning. Bildet over er vårt yndlingsmotiv fra Tansen. Det er slik vi ser de mektige Annapurna-fjellene fra vinduene i leiligheten vår. 

Bildet over er tatt i november, omlag en måned etter regntidens slutt. Landskapet er grønt, og det er nydelig fjellutsikt. Det sies at november er den beste og sikreste måneden for fjelltur med fjellutsyn. 

Bildet over er tatt i januar, og man ser at det er atskillig mer tørt i landskapet. Det er kaldere i luften, og det kan være helt ned i 5 grader C i Tansen, men aldri minusgrader. Tansen er et vakkert sted å bo; Klimaet er behagelig, og vi kan gå med korte bukser og t-skjorte helt inntil slutten av oktober!Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar