fredag 2. november 2012

Fjelltur i Himalaya


Endelig var det tid for en ukes høstferie etter intens jobbing ved Tansen Mission Hospital, og turen ble lagt til Pokhara med de mektige Annapurna-fjellene like i nærheten. Annapurna er en del av Himalaya, og er et av verdens mest besøkte områder for fjelltur.
Det var barnas første skikkelige trekking, og vi hadde også den store glede å ha med oss vår gode venn Tone fra Førde. Hun har jobbet den siste måneden som kirurg ved Tansen Mission Hospital. 

Turen gikk til den vakre fjell-landsbyen Ghandruk, beliggende på ca 1900 moh. Utsikten fra landsbyen er formidabel, og mye minner om Sveits, dog er fjellene i bakgrunnene på bildet over atskillig høyere; helt opp mot 7500 moh.
Det mest kjente av fjellene i bakgrunnen er Machhapuchhare eller "Fiskehalen" som det kalles på norsk. Fjellet har to topp-punkt og likner på en fiskehale om man ser fjellet i profil fra siden. Høyden av det høyeste topp-punkt er 6997 moh.


Tradisjonelt landbruk uten maskinkraft er ofte den eneste muligheten i et svært kupert jordbruksområde. Over ser vi bonden pløye åkrene etter risen som nylig er innhøstet. Slett ikke dårlig utsikt for denne fjellbonden!


Landsbyen Ghandruk er en av hovedbosettingsområdene for folkegruppen Gurung. Dette er en egen folkegruppe i Nepal med eget språk, kultur og byggeskikk. Over sees et klassisk "Gurung" hus. Gurung-folket er buddhister og har religiøst og kulturelt slektskap med Tibet som ligger like nord for Annapurna-fjellene.


Over på bildet vises de spesielle buddhistiske fargerike bønneflaggene. Skriftlige bønner skrives på slike flagg, og vinden blåser bønnene til gudene. Både innen hinduismen og innen buddhismen er fjell av stor religiøs betydning. Her på fjellene har gudene tatt bolig. "Fiskehalen" er et slikt religiøst fjell, og det er ikke tillatt å bestige dette fjellet!

Junior Mollestad fikk også ta del i sin første skikkelige fjelltur; Forhåpentligvis ikke den siste!!

Det er tid for risinnhøsting, og over har risbonden kuttet risen med sigden. Deretter blir risen liggende på bakken noen dager for tørking før den blir tresket; Alt blir gjort med håndkraft.


Over ligger risen til tørk etter den er tresket. Med blomstene i forgrunnen og mektige Himalaya i bakgrunnen, er det ingen grunn til å klage over utsikten fra denne boligen!


Slik kan det se ut når "Fiskehalen" bades i lav kveldssol. Slik så vi utsikten til "Fiskehalen" fra Ghandruk ; Et fantastisk skue som aldri glemmes! (Bildet er faktisk tatt med vårt digitale kompaktkamera!)
Fjellet er også særegent og attraktivt da ingen enda har besteget fjellet!
Det finnes et fjell i Europa som likner på "Fiskehalen." En spesiell premie til den som klarer denne quizen!

Fjellturen vår var bare to dager og en overnatting, men den gav stor mersmak for barna. Markus har allerede planlagt en tur til Everest Base Camp sammen med Pappa om 3 år! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar