tirsdag 13. november 2012

Laxmi---Rikdommens gudinne..

Laxmi; Rikdommens gudinne innen hinduismen. Hun smiler til oss på skjermen i en av de mange minibankene i Tansen sentrum.Det er høytid i Nepal for tiden. Den største høytiden Dashain er nylig avsluttet, og denne uken er det Tihar. Tihar er en stor lysfest til ære og tilbedelse av rikdommens gudinne; Laxmi. Regntiden er over, naturen er grønn og frodig, og risen er innhøstet. Nå skal rikdommen feires og tilbedes. Det tennes lys i gatene. Banken over er pyntet med blinkende lys, og de mest velstående henger blinkende lys utenfor boligen. 
Barna går rundt på dørene med bilde av guden Laxmi og håper på å samle inn noen penger til seg selv. De danser og synger, og det er noen fellestrekk med den norske "julebukk"-tradisjonen.Tihar minner om den vestlige kommersielle julefeiringen. Jeg bivånet dagens Tihar-feiring i Tansen sentrum, og hørte kjente julesanger som Bjelleklang, Glade jul og "I wish you a merry Christmas."
Men egentlig har Tihar en dyp forankring innen hinduismen. Det er en 5-dagers feiring av grøde, velstand, rikdom og glede. I tur og orden skal man under Tihar tilbe hunden, kråka, kuene, familiens pengeskrin og til slutt familiens brødre. På den siste dagen i Tihar ("Bhai Tika") skal søstrene tilbe sine brødre. Søstrene gir sine brødre et velsignelses-merke i pannen ("Tika"), og gir ham/dem gaver (helst penger).
Følgende bønn kan dedikeres til brødrene:
"Således setter jeg et merke i min brors panne som skal beskytte ham mot døden....Må livet ditt bli like langt som nøtteblomsten som ikke falmer, kroppen din like sterk som en valnøtt og hjertet ditt like mykt som smør....." (Kilde: The festivals of Nepal; Mary Anderson)
Det er dans og sang i gatene til langt på natt. Nepalerne kler seg i sine vakre fargerike drakter. Vanligvis er det helt stille i gatene i Tansen etter kl 7 på kvelden, men under Tihar danses det utover natten. Det tennes lys til ære for guden Laxmi på gata.
Legg merke til korset "Swastika" sentralt i lysblomstene under. Dette korset er et eldgammelt symbol, mer enn 3000 år gammelt, og brukt innen hinduismen og buddhismen. "Swastika" stammer fra urspråket Sanskrit og skal ha betydningen; å være god, bringe lykke.. Korset er et lykke-symbol. Dessverre adoperte Nazi-regimet dette korset, og har for alltid stigmatisert bruken!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar