tirsdag 11. desember 2012

2 måneder igjen... 
Av og til møtes kvinnene på det internasjonale "Tansen-temaet" til sosialt samvær med ulikt tema for kvelden. "Tansen-teamet" teamet består av utsendinger/ misjonærer fra bl.a Sør-Afrika i sør, Sverige i nord, Canada i vest og Australia i øst og alle er tilknyttet Tansen Mission Hospital.

En av fordelene ved å være en del av et større internasjonalt team, er innblikket vi får i andres kultur, tradisjoner og ulike måter å markere spesielle dager på.

"Babyshower" var nytt for meg før amerikanske Andrea overraskende inviterte alle damene på teamet til en slik kveld hjemme hos seg.
"Babyshower" er en amerikansk tradisjon som arrangeres for å feire en graviditet; en til to måneder før termindato. Det er den gravides nære venninne som vanligvis overrasker og inviterer venner og kvinnelige familiemedlemmer til en slik fest. I noen kretser vil den gravides mor eller svigermor i tillegg ta initiativ til å arrangere en ekstra fest med deres venner!! Sosialt samvær, lek, mat og gaver står i sentrum av kvelden til ære for den vordende mor.


I tillegg til å lukte på ulikt hvitt pulver og å finne frem til hva som kan brukes til babyen, var en av lekene lagkonkurranse i bleieskift med tøybleier. Det ble også gjettet på hvilket kjønn jeg bærer på. 9 kvinner stemte på jente, mens 5 stemte på gutt! Selv vet vi ikke om det blir en gutt eller jente da vi ikke ønsker å fokusere på kjønnet i en kultur der jenter fortsatt sees på som mindre verdifulle enn gutter.


Gaver til babyen er et viktig innslag i løpet av kvelden. Alle gavene skal åpnes opp og kort leses mens resten av gjestene ser på! Ordets siste del "shower" kommer av "gaveregn" som mor skal oppleve -og det opplevdes virkelig slik. På bildet over sees en typisk nepalsk omslagsjakke i "dhaka"- mønster fra Palpa distrikt (fylke).

Pernilla fra Sverige har vært en nær og god venn fra 2009 da vi kom til Nepal. En gang i uken har vi regelmessige hatt joggeturer med samtaler på vårt eget språk. Bønnefelleskapet har også vært nært. Et verdifullt vennskap! Dessverre er deres 5 års periode i Nepal over, og hun og familien flytter i disse dager tilbake til Sverige. Tiden i Nepal har gitt oss flotte møter med nye mennesker fra ulike kulturer, men alle avskjedene er utfordrende. Men vi vet at våre svenske venner vil vi møte snart igjen; På gjensyn søta syster /bror! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar