søndag 27. september 2009

Geitene inntar byen

For noen dager siden oppdaget vi til vår store overraskelse 3 geiter som sto i garasjen da vi skulle hente syklene våre! Barna synes dette var veldig stas og trodde de hadde fått nye husdyr, men vår huseier hadde andre planer...
Vi er nå midt i høytiden Dasain. Dette er en av de viktigste høytidene i Nepal. Dasain er en 10 dagers feiring til ære for hinduismens modergudinnes seier over ondskapen. Skoler og universiteter har ferie i 3 uker, og det er flere røde dager på kalenderen der offentlige kontorer og butikker er stengt. Markus og Marie har 2 uker fri fra barnehagen, mens vi kun 4 dager fri fra språkskolen.

Skolejenter i uniform på vei hjem, klare for en lang skoleferie.


Hva skjer under Dasain? Som nyinnflyttere er det er rart å være en del av en høytid som vi ikke helt skjønner innholdet i. Kathmandus gater er uvanlig stille. Mange fra byen reiser til sine hjemplasser på landet for å være sammen med storfamilien. I en av avisene ble noen studenter intervjuet om deres planer for Dasain; Sammen med familie og slektninger ville de besøke templer, være sammen med venner, spille kort eller leke med drager. Å få en velsignelse i form av et rødt merke i panna, er en viktig begivenhet. Under høytiden blir også dyr ofret. Dette tok flere av de unge avstand fra og håpet det ville bli en slutt på.


Fra tempelområdet i Patan i Kathmandu

Geitene i garasjen ble borte etter noen dager. I løpet av høytiden strømmer folk til templene for å gjøre ofringer til modergudinnen. Da ofres små og store dyr, alt fra ender til vannbøfler.
Det spises også mye kjøtt når storfamiliene samles til Dasainfest. Den store etterspørselen av kjøtt i byene gjør at bl.a geiter strømmer fra landet til storbyene noe som medførte at det i vest Nepal har vært mangel på geiter. I følge "Kathmandu Post" tilbød Tibet å selge geiter til 100 dollar pr stk, men dette ble avslått av de nasjonale myndigheter i Nepal.

Selv nyter vi noen dager fri fra språkskolen ved å være turister. Hushjelpen vår har også fri, og siden vi etter 2 mnd har glemt hvordan en god middag lages (!), spises middagene ute på en av de mange billige spisestedene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar