mandag 23. november 2009

Diakoni i storbyen


Kristin og Erik er utsendinger for Normisjon i Nepal og jobber til vanlig ved Okhaldhunga sykehus. For et par uker siden var jeg (Evelyn) så heldig å få være med Kristin på besøk til et helt spesielt hus i Kathmandu. Jeg velger å kalle det et "sykehotell". Det er ikke et helt vanlig sykehotell som vi kjenner fra Norge. Dette sykehotellet heter "Saathi Sewa" som betyr: Venne-tjeneste. Saathi Sewa blir drevet av kristne nepalere med utspring fra en av Kathmandus menigheter.

Tansen og Okhaldunga sykehus har et viktig samarbeid med Saathi Sewa. Det er ikke alle operasjoner som kan utføres på distriktssykehus som Okhaldunga og Tansen. Barn som er født med leppe-, kjeve-ganespalte eller hjertefeil må henvises til Kathmandu. Mange fra landsbygda i Nepal kan grue seg for å reise til storbyen. Å komme til storbyen kan by på store utfordringer. Hvordan finne fram og gjøre seg orientert? Kontrastene er store mellom en liten oversiktlig landsby uten biler til en uoversiktlig og kaotisk storby (uten gatenavn..!) Og hvor skal man bo hvis man ikke har slektninger i byen? Sykehotellet Saathi Sewa tilbyr husrom før og etter behandling på sykehuset. De ansatte henter også pasientene på flyplassen og følger de til sykehuset. Pasienten må ha en pårørende med seg på Saathi Sewa for å ivareta pasientes trygghet.

Ved siden av sykehotellet er det et kirkerom som brukes som arbeidskirke. Her kan man drive med hobbyaktiviteter eller se film. Daglig er det gudstjeneste i kirkerommet. Flere er blitt kristne etter de har bodd på Saathi Sewa. Det var beundringsverdig å oppleve hvilken omsorg som ble gitt til pasienter og pårørende! Diakoni er kirkens omsorgstjeneste. Diakonien har Jesus som forbilde. Jesus kom til jorden for å tjene oss mennesker gjennom sin omsorg og kjærlighet. Han så hvert enkelt menneske og deres behov. Jesus utfordrer oss til å vise samme tjenersinn. Saathi Sewa er et flott eksempel på diakoni i praksis.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar