fredag 13. november 2009

Kumari-den levende gudinne

Det er ikke mange land i verden som har guder i levende live. Men det har man hatt i Nepal siden 1757. Kumari, som hun kalles, er en liten pike som tilbees som en gudinne. Kumari er en menneskelig inkarnasjon av newarenes(newari=en av folkegruppene som bor i Kathmandu-dalen med eget språk og kultur) viktigste hindu-gudinne; Taleju Deva.

Hennes utseende skal være bestemt på forhånd og skal oppfylle 32 egenskaper. Hun skal blant annet ha ben som en hjort, nakke som en konkylie, øyenbryn som hos kuen, sort hår med naturlig skille mot høyre, spesiell stemme og tenner, og selvsagt må hennes horoskop tilfredsstille egne kriterier. Hun skal aldri ha vært syk eller mistet så mye som en dråpe blod.

Utvelgelsen av en ny Kumari-levende gudinne-er noe helt for seg selv;

En gruppe små jenter mellom 2-5 år blir utvalgt og bringes sammen til et mørkt rom i et av templene under en av de mange hindu-festivalene. Her skal de tilbringe hele natten sammen med bloddryppende rituelt ofrede geiter og vannbøfler mens menn iført demonmasker danser til dype trommerytmer..... Om man klarer å la være å gråte eller skrike under denne seansen, kan man bli utvalgt til neste Kumari.... Men den siste testen, tilsvarende som under utvelgelsen av en ny Dalai Lama, er at hun skal peke ut eiendeler som har tilhørt den forrige Kumari..


Klarer hun denne siste testen, flytter hun fra sin egen familie inn i "Kumari-huset " som ligger like ved Kathmandu Durbar Square. Her vil hun bli ivaretatt av en ny "Kumari-familie." Hun kan få besøk av jevnaldrende og får undervisning. Mennesker kommer til huset hennes for tilbedelse og for å søke råd.

Kumari kan ikke berøre bakken, og de gangene hun kommer ut av huset sitt, blir hun båret i en spesiell vogn. Ved menstruasjon eller ved en større blødning, pensjoneres Kumari og mottar pensjon fra Staten slik at hun skal få mulighet til å ta utdanning og til å gifte seg.

Litt business omkring Kumari hører med; Salg av postkort og salg av billett for å få et glimt av henne. Det er ikke tillatt å ta bilde av henne bortsett fra når hun er på oppdrag utenfor huset. Bildet av henne i denne teksten er et postkortbilde.


(Kilder: "From goddess til mortal- The true story of a former Royal Kumari;" (S.Berry). "Lonely planet Nepal" og "Turen går til Nepal;" Politikens rejsebøger)
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar