torsdag 20. januar 2011

En million kristne?

Ingen vet helt sikkert hvor mange kristne det er i Nepal. Av en befolkning på 30 millioner, er kanskje så mange som en million kristne? Dette årets folketelling vil få et nærmere svar. Fram til 1990 var det forbundet med risiko i form av fengelsstraff å bli kristen, men etter 1990 er det religionsfrihet i Nepal. Likevel, om en hinduist eller buddhist blir kristen, kan han/hun forvente mye motstand fra egen familie. Bildet over og under er hentet fra avisen Vårt Land som har hatt flere artikkelserier fra Nepal den siste uken. Bildene viser den eldste kirken i Tansen, etablert i 1959 og den tredje eldste i Nepal. Her bruker vi å gå på gudstjeneste om lørdager.
Bildet over viser kirkens ungdomspastor. Han blir spurt av journalisten fra Vårt Land: Hvorfor vil folk bli kristne i stedet for å forbli hinduister eller buddhister? Han svarer: De føler det er en fredens plass som de ikke finner andre steder.
En kjent Nepali kirkeleder kommenterer følgende om hvorfor nepalere blir kristne: Nepalere er religiøse av natur. Det ultimate målet deres er frelse og frigjøring. Gjennom kristendommen får de endelig en veg til frelse der de kan slippe å leve i uvisshet. Folk er sikret tilgivelse for deres synder. En annen viktig grunn at nepalere blir kristne er gjennom helbredelse. Folk kommer til kirken når de er syke, søker forbønn og blir friske. I tillegg nevnes likeverdsprinsippet i et samfunn preget av undertrykkelse gjennom kastesystemet. Også økonomiske grunner nevnes; Det er attraktivt å ikke måtte ofre til guder og bruke mange penger på de mange hinduistiske festene. Til slutt nevnes at kristendommen gir frihet fra gambling, drikking, konemishandling og polygami.

Ikke bare Vårt Land skriver om nepalere som blir kristne. Også en av de største engelsk-språklige avisene i Nepal, Nepali Times, hadde et innlegg i juletiden om den store kristne veksten i Nepal.
Jeg refererer: "What is it like to be a Christian in Hindu-majority Nepal? It is a great privilege and also at the same time challenging in a positive way. Personally, I think the Nepali community as a whole is very welcoming and friendly to Christians." (S.Thapa, Aeropagus congregation.)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar