torsdag 13. januar 2011

Hva er "Heverts prinsipp?"


Første halvdel av januar er den kaldeste tiden på året i Nepal. Temperaturen er nede i +1 grad på natten og + 12 grader på dagtid. Slett ikke verst for oss nordmenn som er vant med minusgrader på denne tiden av året! Men inne er det ordentlig huskaldt. Et uisolert og trekkfylt murhus med dårlig oppvarmingsmuligheter gjør at temperaturen inne ligger på rundt 11 grader dag og natt! Opplevelsen av å ha det huskaldt har fått en ny betydning for oss. Lag på lag med ull innendørs holder oss litt varmere. Men sola som tiner oss opp på dagtid er den største velsignelse i disse dager. Her går vi ikke inn for å varme oss, vi går ut. Ute er det lite som vitner om at det er vinter. I den lille kjøkkenhagen vår gror det som bare det. Gulrøttene er snart klare til innhøsting. Men de trenger vann.

Som tidligere beskrevet er vannmangel et problem i Nepal. På denne tiden av året er det ikke så ille, men vi er blitt godt opplært i å samle på vann og bruke det flere ganger. Her brukes f.eks ikke vann fra springen i hageslangen. På bildet over sees kjøkkenvinduet til venstre. Vannet fra oppvaskkommen renner ned i sluken og ut i et rør på utsiden av husveggen.......
.......og ender opp i en tønne som står på utsiden av huset. Når grønnsakene trenger vann, fylles en del av hageslangen med vann og hageslangen legges oppi vanntønna. Ved hjelp av "Heverts prinsipp" kan hagen vannes uten pumpe. Gammel lærdom fra naturfagstimene har fått ny praktisk betydning i hverdagen. Gjenbruk av vann er blitt en viktig del av hverdagen. Det er interessant å lære seg nye måter å praktisere hverdagen på i et annet land.
Men fortsatt oppleves det underlig å skulle gå ut for å varme seg når kalenderen viser januar måned!

1 kommentar:

  1. - 11 grader inne høres bare veldig kaldt ut! Enda godt at dere kan gå ut og varme dere. Men en kan liksom ikke være ute hele tida heller! Her går vi absolutt inn for å varme oss, vi er heldig som har varmt hus. Er nok mang en mongoler som fryser nå i januar - kaldeste måneden her også.

    SvarSlett