fredag 29. juli 2011

Tragedien i Norge 22.juli 2011


Norge ble rammet av en forferdelig massakre for en uke siden. Denne dagen vil for alltid bli husket som den verste dagen i Norges historie siden utbruddet av andre verdenskrig. 8 mennesker blir ofre for en bombe i sentrum av Oslo og 69 ungdommer blir drept av våpenskudd på AUF (Arbeiderpartiets ungdomsorganisasjon) sin sommerleir på Utøya litt vest for Oslo.
Gjerningspersonen ble raskt pågrepet på Utøya og venter nå på den rettslige prosessen.

Det er skrevet mange sider i avisene, og den siste uka har TV-en stort sett ikke vist annet enn bilder og intervjuer fra massakren. Landet har vært samlet i sorg. Det er spilt lavmælt musikk i radioen, flaggene har vaiet på halv stang, statsministeren har åpenlyst tatt til tårer på TV, og kongefamilien har vært svært delaktige.
Kirkene i Norge har blitt det naturlige samlingspunkt for et folk i sorg, og sørgende mennesker valfarter til kirkene for å tenne lys eller legge ned en blomst.

Ord blir fattige i en slik sammenheng, og mange har søkt trøst i dikt, salmer, sanger eller i Bibelens tekster. Et bibelvers som er blitt sitert, er fra Joh 10.10 der Jesus sier: "Tyven kommer bare for å stjele, drepe og ødelegge. Jeg er kommet for at dere skal ha liv og overflod."

Et annet utsagn fra en avisartikkel der en av de overlevende undommene sier: "Om en mann kan vise så mye hat, tenk hvor mye kjærlighet vi kan vise sammen."

Diktet "Til ungdommen" av Nordahl Grieg er blitt et trøstevers for mange:
-Her er ditt vern mot vold, her er ditt sverd: troen på livet vårt, menneskets verd.
-Krig er forakt for liv. Fred er å skape. Kast dine krefter inn, døden skal tape.
-Vi vil ta vare på skjønnheten, varmen, som om vi bar et barn varsomt på armen.
(3 av 14 vers, skrevet i 1936)

Vi har ikke mistet noen av våre venner eller bekjente, men det føles likevel som om alle i Norge har mistet noe! Men det har kommet noe sterkt og vakkert ut av sorgen; Vi har stått sammen i sorgen, på tvers av partigrenser, på tvers av religiøs overbevisning, på tvers av hudfarge og kulturelle forskjeller. Og verden har sendt sine kondolanser til det norske folk; blant annet den svenske statsministeren som uttrykte meget rørende: I dag er vi alle norske!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar