mandag 14. november 2011

Slangebitt i Tansen

5 år gamle Rajan kommer fra nabofylket til Tansen. Som dere ser på bildet er han en kvikk og oppvakt gutt som går på skole og bor med storfamilien sin. 20 dager før dette bildet er tatt, var han døden nær. Den natten fikk Rajan og bestemoren, som han deler soverom med, besøk inn på soverommet av en av verdens mest giftige slanger....Slangen hadde funnet en åpning i vinduet og krøp inn mot sengen til Rajan og bestemor...
Klokken var like før midnatt da slangen bet til i lille Rajan sin høyre ringfinger. Slangen unnlot å bite bestemor. Umiddelbart våknet Rajan og bestemor til. Bestemor skjønte alvoret, og fikk skaffet en bil der både bestemor, Rajan, flere familiemedlemmer, og til og med den nå avdøde slangen, ble med på transporten mot Tansen Mission Hospital.
På bildet til høyre over sees slangen som bet Rajan. Turen til sykehuset tok ca halvannen time på svingete veier, og ca en halvtime før ankomst sykehuset begynte Rajan å få vondt i magen og kaste opp. Heldigvis ankom jeepen sykehuset i tide! Jeg hadde nattevakt, og det hadde vært en travel vakt.
Rajan sluttet å puste et kvarter etter ankomst i akuttmottaket, og vi gav ham pustehjelp og oksygen. Han ble lagt inn på vår lille respiratoravdeling som heldigvis hadde ledig kapasitet.
Tansen Mission Hospital har to respiratorer, og disse skal dekke en befolkning på over en million mennesker! Rajan ble liggende 9 dager på respirator, og de neste 10-11 dagene brukte han på å trene seg opp. Han ble fullstendig restituert og reiste hjem sammen med en fornøyd bestemor og resten av familien.Slik ser han altså ut, slangen som på folkemunne kalles "kreit," eller Bungarus på latin. Kreit er 10-15 ganger så giftig som kobra og giften lammer hjerne og pustemusklaturen. Dødeligheten er estimert til mellom 50-70 % siden de fleste som blir bitt aldri rekker å komme fram til sykehus i tide.
En vanlig "feilbehandling" av slangebitt er å anlegge en tourniqet. Det gjorde man også i Norge før i tiden etter huggormbitt. Men slik behandling skal altså ikke gjøres, og kan ende med amputasjon av den aktuelle foten eller hånda.

Ved Tansen Mission Hospital har vi en liten slangekolleksjon. Det er ikke alltid pasienten eller deres familie har med seg den aktuelle slangen som bet, men i mange tilfeller kan pasienten peke på hva slags type slange, hvilken farge, stripete etc. Det hjelper oss å vite om det dreier seg om en giftig slange.
Nå er det kanskje mange som er engstelige for å komme på besøk til Tansen? Slapp av! Jeg har bare sett to levende slanger under tiden vår i Tansen. Den ene holdt jeg på å tråkke på da vi skulle på et middagsbesøk inne på sykehusområdet, mens den andre ble brakt levende inn på akuttmottaket av en pasient. Denne tok jeg selv knekken på ved å injeksjon av ammonium.
Men Kreit, tror jeg, finnes ikke i Tansen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar