tirsdag 22. mai 2012

Kritisk tid for Nepal....

Det er bare 5 dager igjen til deadline for å fullføre den nye grunnloven i Nepal. Det har vært flere slike deadliner tidligere, men hver gang har det blitt utsettelse. Men denne gang er det alvor. Høyesterett i Nepal har nemlig avgjort at det ikke kan utsettes flere ganger...



Vanligvis er det et yrende folkeliv i gatene med trafikk i alle retninger...


men de siste ukene har det vært stille i gatene. I frustrasjon over dagens politiske styre har forskjellige politiske grupperinger arrangert såkalte "banda." Banda kan oversettes med "blokade" og betyr rett og slett at alt livet i landet stopper opp; veier stenges, butikker og skoler stenges. Bare ambulanse og turister får ta seg gjennom sperringene. Banda er eneste mulighet for folket til å bli hørt av myndighetene; Desto større banda, desto større påvirkningskraft overfor myndighetene...
Lokale støttespillere til de forskjellige politiske partiene sørger for at banda-en opprettholdes. Om en bil eller motorsykkel prøver å ta seg gjennom veisperringene, blir denne gjerne satt fyr på. Om en butikk holder åpent, risikeres vinduene å bli knust eller innholdet i butikken å bli vandalisert. Politi og myndigheter er handlingslammet!



På bildet over er det maoist-partiet, det største politiske partiet i Nepal, som holder en appell. Legg merke til det røde flagget med hammer og sigd. Det er to forskjellige kommunistparti i Nepal; maoistene og marxist-leninistene. Det er disse to partiene pluss Nepali Congress, det eldste partiet i Nepal, som er de tre største partiene i landet og som vekselvis har hatt statsminister-embedet siden monarkiet ble avskaffet i 2006.



Om det ikke lykkes å bli enige om grunnloven, er folk engstelige for den videre utviklingen i landet. Noen tror at den tidligere kongen i Nepal vil ta makten tilbake. Den siste kongen lever i beste velgående i utkanten av hovedstaden Kathmandu og har sine støttespillere. På denne husveggen på bildet over er det skrevet:
"Hindu-kongedømmet Nepal er en rettighet for folket i Nepal!"

Det er kritiske tider i Nepal. I morgen er det snakk om at det blir "portforbud" i Kathmandu. 5 dager igjen! Vær med i bønn og omtanke for det hardt prøvede folket i Nepal.

For siste oppdateringer: http://www.ekantipur.com/national/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar