fredag 11. mai 2012

Tuberkulose; Sykdommen som aldri forsvant...

Tuberkulose er en av de vanligste infeksiøse dødsårsakene i land i Afrika og Asia. I 2010 ble det i følge WHO (Verdens Helseorganisasjon) estimert 9 millioner nye pasienter med tuberkulose. 1,4 millioner mennesker døde av tuberkulose dette året, derav 70 000 barn. Nepal lider også av tuberkulosesykdommen; estimert 35 000 pasienter i 2010 med enten nydiagnostisert tuberkulose eller tilbakefall av gammel tuberkulose. Norge hadde til sammenlikning 274 nye pasienter med tuberkulose i 2010, men for 2 generasjoner siden hadde Norge den samme sykdomsbyrde av tuberkulose som mange U-land har i dag. 

Som lege i Norge ser man sjelden tuberkulose, men som lege ved Tansen Mission Hospital ser vi tuberkulose-pasienter daglig. Røntgenbildene som er vedlagt dagens blogg-innlegg er alle pasienter som jeg selv så på en og samme arbeidsdag ved sykehuset. Klinsk undersøkelse, sykehistorie og røntgenfunn gjør at jeg er ganske sikker på at samtlige av disse 10 pasientene enten har nydiagnostisert eller tilbakefall av tuberkulose.
Dette er miliær tuberkulose eller svært avansert langtkommen tuberkulose. For spesielt interesserte kalles dette røntgenbildet "snow-storm-" picture, begrunnet av hvordan det ser ut midt inni en snøstorm...
Karter over viser den globale utbredelse av nye tilfeller av tuberkulose i 2010. Tuberkulose er på tilbakegang i verdens-sammenheng, men et alarmerende varsko ropes fra WHO grunnet økende resistens mot de vanlige tuberkulose-medisinene. Man kan faktisk komme i den situasjon at det ikke finnes behandling! "Tuberkulose er den gamle sykdommen som aldri forsvant," konstaterer WHOs regionaldirektør i Europa. 3 % av tuberkulose-tilfellene i Nepal i 2010 var såkalt "multi-resistent" tuberkulose.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar