lørdag 1. september 2012

Leketerapi på Tansen Mission Hospital


Da jeg jobbet som sykepleier på barneavdelingen på Haukeland sykehus, verdsatte jeg leketerapi-tilbudet til de innlagte barna. Leketerapeuter inviterte barna til lekerommet som var fylt med leker, bøker og spill. På lekerommet fikk barna et pusterom fra sykdom, medisiner og ubehagelige undersøkelser. Lek reduserer stress og gir mestringsopplevelse i uoversiktlige og krevende situasjoner for barna.

                                              
Men det er ikke bare på Haukeland eller andre sykehus i den vestlige verden man finner et slikt tilbud til barna; Tansen Mission Hospital har også egen leketerapi-avdeling! Og det er helt unikt at et slikt tilbud finnes i Nepal!  Ved sykehuset er det egne ansatte som har ansvar for denne tjenesten. På bildet over sees Sita som er hovedansvarlig for leketerapien ved sykehuset. I tillegg til henne er det en god gruppe av andre nepalere og noen utlendinger som hjelper til på leketerapien. Jeg har vært engasjert i denne tjenesten de siste to årene, og det har vært både hyggelig og meningsfylt.
Hver morgen besøkes barneavdelingen, og barna får velge seg noen leker og blir invitert til lekerommet som er lokalisert inne på barneavdelingen.

                                            

Lekerommet er ikke bare populært for barna, men mange voksne nepalere synes dette rommet er spesielt  interessant. Det er ikke uvanlig å se inngangsdøren til lekerommet tettpakket av nysgjerrige pårørende. De barna som er for syke til å komme inn på lekerommet, får tilbud om å leke ved senga.
På bildet under (foto: Ole Henrik Kalviknes) spiller Deborah stigespill som er et av de mest populære spillene. Leketerapi-tilbudet er populært, og vi ser fornøyde barn og voksne forlate lekerommet etter et kjærkommet avbrekk fra det alvorsfylte livet ved sykehuset. Noen fikk denne gangen lage et perlekjede mens andre laget en flott tegning. Uansett; noen fornøyelige timer med lek, spill og latter gjør dagen på sykehuset litt lettere.......

PS: Om DU skulle ønske å bidra med noe til leketerapiavdelingen, er det alltid behov for perler til å lage perlekjede eller små perler til å legge på former (som så strykes med strykejern og barna får ta med seg figuren hjem).
Ved spørsmål, send mail til oss (se mailadr.på hø.side av bloggen).
Postadresse: Mollestad, Tansen Mission Hospital, c/o UMN, P.O.Box 126 Kathmandu, Nepal.
                                     


                                         

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar