onsdag 9. januar 2013

185 millioner kroner....

I følge den engelskspråklige avisen Nepali Times, utgitt i Kathmandu, utgjør Norges totale U-hjelp til Nepal det foregående året 185 millioner kroner eller 33 millioner US $. Det gjør at Norge er den femte største donor på verdensbasis til Nepal, bare forbigått av Storbritania, Japan, India og USA.Norsk U-hjelp til Nepal fokuserer på menneskerettigheter, likestilling ("gender"), sosiale rettigheter, energisektor (vannkraft) og fattigdomsbekjempelse.

Hele 25 % av statsbudsjettet for Nepal kommer fra utenlandske donorer. De tre nordiske ambassadørene til Nepal (Norge, Danmark og Finland) er entydige om at Nepal må gjennomføre nyvalg og få ferdigstilt grunnloven snarest mulig. Den grunnlovsgivende forsamlingen var samlet i perioden 2008-2012, men lykkes ikke i å fullføre den endelige grunnloven til landet. I praksis styres Nepal i dag av et forretningsministerium med ministre fra landets største parti (Maoistpartiet):  

Unified Communist Party of Nepal (Maoist) (Nepali: एकीकृत नेपाल कम्युनिष्ट पार्टी (माओवादी), or UCPN(M)
 Den danske ambassadøren gir følgende frusterte uttrykk: "Nepal er beliggende midt mellom de to raskest voksende økonomiene i verden (Kina og India), og landet skulle være i stand til å gjøre det mye bedre enn i dag. Så hvorfor skjer dette ikke?"
Den norske ambassadøren til Nepal er optimistisk og ser tydelig at det har skjedd en utvikling i Nepal, om enn sakte; "Om politikerne kan trekke i samme retning og legge til rette for utvikling, innen eksempel energisektoren, vil dette tilrekke seg investorer, og nye arbeidsplasser vil skapes."

Nepal er nær ved å oppfylle "Millenniums-målene" til FN innen sektorene helse og utdanning (Millennium Development Goal), og har fått velfortjent anerkjennelse av verdenssamfunnet for dette. Men fortsatt har landet en lang vei å gå. Fortsatt er det slik at flyene fra Kathmandu til den Arabiske Gulfen eller til fjerne Østen er fullpakket av unge nepalere som søker lykken utenfor landet.
La oss be og håpe på en lys og optimistisk framtid for det vakre landet Nepal!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar