lørdag 19. juni 2010

Verden tørster

I flg Aftenpostens magasin Innsikt mangler 880 millioner mennesker i verden rent drikkevann
Vannmangel og mangel på sanitærinstallasjoner rammer først og fremst fattige land. Mangel på vann er menneskets farligste ressursknapphet. Det er vannstress i verden som noen kunne finne på å krige for. Men det finnes lyspunkter. I flg FN har 1,6 milliarder flere mennesker fått tilgang til rent vann siden 1990. Likevel regner man med at 4 millioner mennesker dør hvert år av sykdommer forbundet med urent drikkevann.
Det er også vannmangel i Nepal, spesielt i tidsrommet mars-juni. Når regntiden kommer i juni-juli, er det en stor velsignelse for landet. Sykehuset har store vanntanker på taket som samler opp vann i regntiden. For befolkningen flest er det et daglig strev å få tak i rent vann. På bildene over vises vannkøen ved et av vannpunktene i Tansen. Vi er knyttet til sykehusets vannrør, og dette året har det heldigvis vært tilgang til vann hele tiden. Vi drikker ikke vannet direkte fra springen men filtrerer gjennom spesielt filter og stråling som tar bort parasitter og andre mikrober.

Selv om vi har hatt nok tilgang til vann, er vi bevisste på å spare så mye som mulig. Dette er badet vårt. Vann fra vaskeservanten og fra dusjen brukes til å skylle ned toalettet. For oss som kommer fra vannrike Norge (især etter å ha bodd i Bergen), er det en ganske annerledes "vannverden" vi lever i her i Nepal.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar