lørdag 12. mars 2011

Fest på sykehuset

Årlig arrangerer Tansen Mission Hospital en sykehusfest for sine 350 ansatte. I løpet av det 6 timer lange programmet utendørs blir det gjort stas på medarbeidere som har vært ansatt i 10-20-25 år. Det er felles leker, dansefremvisning, sketsjer, sang, musikk og mat. Forberedelsene til festens middag startet allerede kl 05 i dag morges ved slakting av den ene av de 5 geitene som var dedikert til festen. 20-30 frivillige møtte opp med kniv og fjøl ute på gårdsplassen til en av boligene inne på sykehusområdet. Det var kilovis med poteter, løk, erter, chili, gulrøtter, tomater og ingefær som skulle skrelles og kuttes opp. Med sprakende nepalimusikk fra store høyttalere, ivrige og morgenfriske arbeidere, er vel dette det nærmeste man kommer en tradisjonell norsk dugnad.

I Nepal er det sjeldent at mannfolk er å se på kjøkkenet (Det er få som tror at Gunnar kan lage både pizza og bollekake. Slett ikke sant, sier folk, og ler!). Men ved utendørs-matlaging slipper ikke kvinnene til. Da er det mannfolkene som har ansvar for koking av maten i grytene.

På bildet ser dere en av de mest populære lekene på festen. En deltaker får bind for øynene og en kjepp i hånden. Deretter skal han gå mot leirkrukka og prøve å treffe krukka med kjeppen. Når deltakeren slår feil, er det mye latter. Det var dusinvis av deltakere, men ingen klarte å treffe leirkrukka. En annen lek som er svært populær, er stol-leken. Denne leken er vi mest kjent med å ha for barn, men her er den vel så morsom for de voksne nepalere. Gunnar fikk også prege programmet med å vise frem en forenklet variant av den norske folkedansen "Halling" der man skal sparke av hatten som henger høyt oppe på en stang. Norsk folkemusikk tonet ut fra store høyttalere. Ja, det var jammen et bredt spekter av forskjellige kulturelle innslag og mye tid til uformell prat og latter.


1 kommentar:

  1. Så festlig! Artig med det "dugnadsbildet" der dere sitter med hver sin kniv og fjøl!

    SvarSlett