mandag 24. august 2009

Er Nepali enkelt?

Selv om bokstavene fra nepali alfabetet over ser helt greske ut, tilhører faktisk nepali samme språkgruppe som vårt norske språk; nemlig den indo-europeiske gruppe. Derfor kan man kanskje si at norsk og nepali er "fem-menninger..." Nepali snakkes av omkring 35 millioner mennesker, enten som morsmål eller som første fremmedspråk. Nepal har over 100 forskjellige språk! der nepali er hovedspråket som binder sammen befolkningen. Men det finnes folkegrupper på grensen til Tibet som ikke snakker nepali.

Nepali er i slekt med det gamle sanskrit og ellers nært beslektet til hindi, urdu og bengali. Veien ligger derfor åpen til India om man lærer seg nepali.
Men uansett hvor nært beslektet Nepali er til norsk, virker det nå ganske vrient likevel. Språket består av 11 vokaler og 36 konsonanter. Som dere ser på bildet over, henger bokstavene under linja og ikke overlinja som vi er vant til.
Evelyn har kommet hakket lenger enn Gunnar, og har klart å skrive ordet for "gjester" på badet. Jeg må stå på slik at hun ikke tar innersvingen på språkstudiene.
Det er ganske artig å være student igjen, og i dag følte jeg meg litt som fersk immatrikulert student med nyinnkjøpt notatblokk og nyspisset blyant......
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar