fredag 16. oktober 2009

Besøk til Tansen

Utenfor Tansen Mission Hospital

Transportmiddelet mellom Kathmandu og Tansen er sykehusbussen til Tansen Mission Hospital som frakter medisiner, utstyr, post og besøkende en gang i uka.

Barna har funnet en liten lekeplass på sykehusområdet.

Øvre del av Tansen. Sykehuset er det lange bygget med rødt tak, i bakgrunnen av bildet.
Grusveien foran på bildet er veien til sentrum av Tansen, ca 20 min. gåtur.

Utsikt mot Himalayafjellene fra gjestehuset.


Etter 25 mil og en 11 timers (!) lang busstur fikk vi endelig det første møtet med vårt fremtidige bosted; Tansen. Bussturen var en opplevelse i seg selv. Bussen slynget seg ned langs åssidene fra Kathmandu, til lavlandet på grensen mot India og opp mot Tansen (1300 moh) som ligger på en av de mange tversgående åsryggene som fronter Himalaya. Barna var utrolig tålmodige og det var mye å observere utenfor bussvinduet. På veien passerte vi hus i alle regnbuens farger, rismarker, bratte stup, flere hellige kyr og en apekatt som krysset veien. Enkelte skråninger var i bratteste laget og uten særlig sikring, men bussjåføren førte oss trygt fram.

Å komme fra storbyen til landsbygda er en stor overgang. Mangt er annerledes. Vi prøver å vende oss til den nye tilværelsen, blant annet et rikholdig dyreliv både innenfor og utenfor husets vegger.. Rotta som bor under blikktaket og som våkner til på natten, er helt sikkert ikke av det minste slaget. Ut i fra de kraftige lydene som ljomer gjennom leiligheten når han fyker over taket og vekker oss voksne kl 02, er vi glade for at denne leiligheten bare skal brukes under dette korte 12 dagers oppholdet. Første natta lengtet mor i huset hjem til et hus uten lyder og dyr......Men da sola sto opp, ble alt bedre.

Tansen ligger fantastisk til med utsikt mot fjellkjeden Himalaya, nærmere bestemt Annapurna massivet med fjelltopper på 8000 m.o.h. Det er ikke lett å gi en karakteristikk av Tansen, men tenk deg en kombinasjon av Heidi-land i Sveits og frodige Madeira krydret med gresshoppesverming, fuglesang og en stjerneklar nattehimmel. Her er det frisk luft, få biler og mange veier uten asfalt. Turmulighetene er mange, og vi har funnet Nepals svar på både Fjellveien og Stoltzekleiven i Bergen. Her tror vi at vi vil trives.

Det er program hver dag med introduksjon om hverdagslivet og arbeidet på Tansen Mission Hospital. I dag har vi vært på gudsjeneste i en nepali kirke. Det gav oss et godt førsteinntrykk med mye sang og liv. Vi ser fram til å bli en del av felleskapet der. Middagsbesøk hos de ulike utsendingene fra UMN (United Mission to Nepal) står også på programmet. Vi føler oss vel tatt imot og gleder oss til å flytte fra storbyen til Tansen i januar.
Flere bilder fra Tansen finnes som link fra bloggen.

3 kommentarer: