torsdag 8. juli 2010

Monsuntid og lyspære i skapet

Da vi flyttet inn i leiligheten, så vi en fastmontert lyspære i klesskapet. Kjekt med lys i klesskapet, men er det nødvendig, tenkte jeg... vel uvitende om hvilken nytte den kan ha i monsuntiden!!
Sommermånedene i Nepal forbindes med regntid og anbefales ikke for turister. Men hvordan er det egentlig i regntiden? Regner det hele tiden? Er det kun gråvær? Akkurat som nordlys og midnattsol må oppleves for å skjønne hva det virkelig er, slik er det også med regntiden eller monsunen.
En regnfull morgen utenfor huset der vi bor.
Regntiden varer fra medio juni til medio september måned. Det vi har erfart av regntiden til nå, er at det ikke er gråvær, og det regner ikke hele dagen. Det meste av nedbøren kommer på natten og tidlig på morgenen. Om dagen skinner sola og tørker opp, men luftfuktigheten er høy. Dagtemperaturen ligger på rundt 25 grader. (Redigert 14.juli: De 5 siste dagene har det vært tåke og ingen sol, dvs gråvær preger visst regntiden også her...)
I løpet av de 3 månedene med regntid faller det ca. 2500 mm nedbør i det området vi bor. For å sammenlikne med norske forhold regner det tilsammen ca. 3000 mm i løpet av et år i Bergen. For de mange nepalere som driver med jordbruk (80%) er regntiden en velsignelse. Den gir god risavling og mat til vinteren og tørketiden.

Når det regner som verst, tenker jeg på de som bor i mindre solide hus enn vår murhusleilighet. Det kan være små lekkasjer fra taket her også, men da er det bare frem med bøtter eller flytte senga så vi ikke våkner opp i en våt seng!
Tilbake til lyspæra i klesskapet; Jeg hadde ikke trodd det skulle være så høy luftfuktighet også innendørs i regntiden. Papir er fuktige og krøller seg lett. Sukkeret i sukkerskålen har blitt hardt, og verdifulle ting er pakket bort i lufttette tønner. Klær er vanskelige å tørke. Ofte må vasken henges opp inne i gangen for å bli tørr. Selv da blir den ikke skikkelig tørr og en karakteristisk litt sur monsunduft er ikke uvanlig å kjenne av klærne våre!! Men nå har vi skjønt nytteverdien av lyspæra. Lyspæra i klesskapet står nå alltid på med en blikkboks over. Ikke for å gi lys, men for å holde møll borte. En genial oppfinnelse!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar