søndag 18. september 2011

Jordskjelv i Sikkim, 270 km øst for Kathmandu

I kveld ca kl halv sju Nepali tid opplevde vi vårt første jordskjelv noensinne. Skjelvingene varte ca 20 sekunder og kjentes litt som om vaskemaskinen hadde gått løpsk inne i leiligheten samtidig som det var en jevn lavfrekvent murrende dur. Det var også litt bevegelser i huset som om vi befant oss på danskeferjen i urolig vær. Dørene i kjøkkenskapet hørte vi også dirre . Det hele gikk fort over og var ikke spesielt skremmende. Middagsbesøket, en familie fra New Zeeland, kjente umiddelbart at dette var et jordskjelv. Deres hjemland har blitt rystet av flere store skjelv det siste året. Hendelsen i dag minner oss om at Nepal ligger i et jordskjelv-utsatt område. Gjennomsnittlig er det et ødeleggende kraftig skjelv hvert 70. år i Nepal, og det siste store skjelvet var i 1934. Da døde 8500 mennesker og skjelvet målte da 8,4 på Richter`s skala.
Dagens skjelv hadde sitt senter i Sikkim, helt nord i India, klemt mellom Bhutan og Nepal, ca 270 km øst for Kathmandu og 450 km fra Tansen. Skjelvet målte 6,8 på Richter`s skala. Det var det kraftigste skjelvet i Nepal på 78 år! Nettsiden Kantipur http://www.ekantipur.com/ forteller om 5 døde i Nepal og ødeleggelser på den Britiske ambassade i Kathmandu.
Vi er blitt fortalt at jordskjelv høyst sannsynlig vil komme til å skje innen kort tid, men har vel egentlig aldri vært direkte engstelig for å bo i Nepal av den grunn. Men forholdsregler har vi lært oss, eks ikke ha tunge ting hengende på veggen nær senga. Dagens skjelv minner oss virkelig om at jordskjelv-risikoen er høyst reell!
1 kommentar:

  1. Kjenner igjen beskrivelsen veldig godt - vi hadde jordskjelv på Hedemarken i sommer... Liker så godt å lese her, da husker jeg på å be for dere også! Håper det går bra med dere!
    Klem fra Heidi

    SvarSlett