tirsdag 27. desember 2011

Glimt fra julen i Nepal

Julaften startet med formiddagsbesøk til naboer i nabolaget. Godt krydret nepali-te med melk er en obligatorisk ingrediens når man kommer på besøk til nepalere. I Nepal er julaften ingen spesiell dag, men for en norsk familie i utlandet er det viktig at jule-tradisjonene opprettholdes!

Utpå ettermiddagen ble hjemmet vårt fylt av den herlige duften av pinnekjøtt; en tradisjon hos oss etter flere år på Vestlandet. Med kålrabi fra egen hage ble dette et av årets mest delikate måltider.
Juleevangeliet ble i år presenteret via nettet til Markus sin norskskole "Globalskolen". Bibeltekst, musikk og vakre bilder førte oss 2000 år tilbake i tid da Jesus ble født; Et flott bidrag til julen fra nettskolen. Far i huset fikk deretter en oppringing fra sykehuset og måtte dessverre løpe avgårde like før julenissen fra Norge kom på besøk!

Familien Mollestad, anno julen 2011!
Markus og Gunnar i sine lokale vester fra Tansen som brukes til fest.

For mange i Norge står feiringen sammen med familien i hvert enkelt hjem i sentrum. I Nepal er det felleskapet med menigheten som er viktig. 1.juledag er den store festdagen i kirken i Nepal. Flere kristne går i timesvis for å komme til kirken på julegudstjenesten. Stolene i kirka ryddes vekk slik at det blir plass til flere på gulvet. På programmet sto tradisjonell nepalidans, -sang, lovsanger, sketsjer og tale før bespisning av tradisjonell dal-bhat på kirkebakken, dog enda bare halvveis i programmet for dagen!

Matkøen utenfor kirka var lang og folk koste seg i vintersola som varmet godt denne dagen. Det var to forskjellige matkøer; en for dem som ville spise kjøtt og en kortere kø for dem som bare ville spise grønnsaker. Gunnar havnet i kjøttkøen og ventet vel en times tid for et lite kjøttstykke!
Det var flott å se at flere ansatte fra sykehuset, som vanligvis ikke går i kirka, kom til denne festgudstjenesten. Og fest ble det, fra formiddag til sen ettermiddag!

1.juledag ble avsluttet med et besøk hos våre svenske venner i Tansen. Rester fra norsk og svensk julemat ble til et fantastisk koldtbord; reinsdyrkjøtt, julepølse, pinnekjøtt, potetgrateng...

Julen varer kortere i Nepal; 2.juledag er det på`an igjen på sykehuset. Men vi kan se tilbake på flotte dager. Skal vi velge oss et høydepunktet fra jula, må det være da de 5 elevene på Markus sin skole fremførte juleevangeliet like før jul. Markus hadde lært seg flere setninger utenatt på engelsk og fremførte dette med glans.
Det var også en stor opplevelse å se hvordan kristne nepalere feirer julen i kirken; et åpent og inkluderende fellesskap. Dette var en fest med Jesus og menighetsfelleskapet i sentrum!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar