søndag 8. januar 2012

Turister for en dag!

Buddhas fødested.
Etter en travel døgnvakt på sykehuset for Gunnar med bl.a seks fødsler på natten, heldigvis ukompliserte, ventet en kjærkommen fridag. Det er ikke ofte vi er turister i eget nærområde, men etter 2,5 år i Nepal var det på tide å ta en dagstur til Buddhas fødested Lumbini. Lumbini ligger 2 timers kjøretur fra Tansen, mot grensen til India. For muslimer er Mekka det store pilgrimsmålet, for mange kristne er det spesielt å komme til Betlehem, og for verdens buddhister er Lumbini og Buddhas fødested et viktig pilgrimsmål.

Siddharta Gautama , bedre kjent som Buddha, ble i følge historiske kilder født år 563 f.Kr. Fødestedet ligger altså i Nepal, ikke i nordlige India som vi en gang lærte på skolen... På fødestedet står det i dag et hvitt tempel, og flere hundre buddhistiske bønneflagg i det store "Bodhi" -treet blafrer i vinden.

Templet og Buddhas fødested er omkranset av en 4 x 2.5 km stor park bestående av skog, grusveier, vann og minnesmerker. Fra hele verden har ulike nasjoner satt opp sitt buddhistiske minnesmerke. For små ben er det langt å gå. Det var derfor ekstra kjekt å prøve den nye transportmåten rickshaw også kalt sykkeltaxi. I India og på slettelandet i Nepal er dette et kjent fremkomstmiddel.

Eksotisk å være turister i Nepal for en dag -ikke langt fra hjemmet vårt i Tansen!

Lunsjpause på en av de lokale kafeene.

En nepali -familie som vi har blitt kjent med i Tansen var også med på denne dagsturen. På vei tilbake til Tansen gikk turen innom deres nære slektninger. Der fikk vi servert den godt krydrede nepali-teen med melk og sukker før vi satte kursen hjemover. Hjemmet ble nådd like før mørkets frembrudd i 18-tiden. -God avkobling fra en travel sykehushverdag. Allerede dagen etter ny døgnvakt (24-timer) for Gunnar!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar