mandag 4. februar 2013

Bryllup i Nepal..

Ja, det gjøres skikkelig i Nepal; når man kaller inn til bryllup. Se bildet over hvordan bryllupsinvitasjonen kan se ut. Men innkallingen kommer ofte bare en uke eller maksimalt to uker på forhånd. Jeg ble invitert sammen med flere hundre andre til bryllupet til en tidligere lege ved Tansen Mission Hospital. Brudeparet inviterte til hele tre forskjellige sammenkomster; en i Kathmandu, en i Butwal og en i Okhaldunga.

Utenfor brudgommens barndomshjem var det plassert to gedigne partytelt med en majestetisk inngangsportal. Fra store høyttalere dundret musikk. Stemningen var god!
Det er heller ingen tvil om det brukes store penger til å arrangere bryllup! En Nepali legekollega hadde dette kloke svaret på hvorfor nepalere bruker så mye penger på bryllupet; "Jo, i Nepal gifter vi oss bare EN gang....."  (Skilsmisse er nærmest et helt ukjent fenomen i Nepal!)

Den hinduistiske rituelle handlingen i forbindelse med bryllupet hadde skjedd noen dager tidligere i hovedstaden Kathmandu. I dag var det bespisning av så mange gjester som mulig. Her står vi i matkø. Menyen bestod av aldeles fortreffelig mat bestående av ris (selvsagt), fisk (fra fiskefarm i Butwal, men jeg spiste ikke denne!), grønnsaker, chips, chilisaus/salat og flere typer kjøtt (kylling, geit og svin).

Maten ble tilbrakt like på utsiden av partyteltene i store gryter. Det er meg en gåte hvordan nepalere klarer å beregne hvor mye mat som skal tilberedes til slike store sammenkomster. Det er ingen svarfrist med tanke på hvor mange som skal komme men bare en bred invitasjon til hundrevis av mennesker...Godt gjort!

Ekteskap i Nepal er for det meste arrangert. Det betyr at foreldrene til vordende brud /brudgom treffer hverandre og avtaler detaljene. Det kan være en "Kirsten Giftekniv" involvert som kjenner folket i landsbyen godt og som man kan henvende seg til om man har gifteklare kandidater. Hver landsby kan ha slike "giftekniver..."  (engelsk; "match-maker. nepali; "lami")
Men "love marriage" er i framgang. Jeg tror dagens bryllup var "love marriage." I hvert fall virker brudeparet særdeles fornøyd på bildet over.

En viktig hinduistisk religiøs handling er å gi en velsignelse til brudeparet i form av å gi dem et rødt merke("Tika") i pannen. Dette er en vanlig religiøs skikk som forekommer i alle de store hinduistiske høytidene.

Gratulerer MUNA og NIRESH med bryllupsdagen. Må dere få et godt og langt liv sammen!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar