søndag 3. januar 2010

Hyttetur uten strøm....

Pluss 10 grader er ikke uvanlig romtemperatur, også på badet.

Akkurat som i andre land nord for ekvator kryper gradestokken i Nepal også nedover på denne tiden av året. Forskjellen er bare det at man i Norge kan stenge kulden ute ved hjelp av godt isolerte hus, vedfyring og varmeovner. Her i Nepal, derimot, har vi fått oppleve hva det vil si å ha det skikkelig "huskaldt." Med tykke murvegger uten isolasjon er det vanskelig å få varmet opp husene. Daglig strømsparing på 8 timer gjør tilgangen på varme vanskeligere. Vi har rett og slett måttet lære oss å leve på en annen måte enn det vi er vant med. God og sunn lærdom for bortskjemte nordmenn! Vi velger oss et rom å være i på kvelden, fyrer opp gassovnen og setter oss så nærme denne som mulig. Å gå fra det ene varme rommet til det andre kan vi bare drømme om. Slikt kaldt husvære minner oss om å være på hyttetur uten strøm. Hvor ellers er det man våkner opp med kald nesetipp eller tar morgenstellet på badet som har samme temperatur som på en utedo!

Strømsparings-tabell. Ulike deler av byen er mørklagt til ulike tider.
Neste punkt handler om strømsparingen. Energiforbruket i Nepal har steget enormt de siste årene. Økt befolkning og forbruk gjør at landet ikke klarer å levere nok strøm utenom regntiden. Resultatet er at den offentlige strømmen stenges deler av døgnet. Nå er det tilsammen 8 timer strømsparing i døgnet. Vi er så heldige å ha fått låne et batteri som slår seg på når strømmen stenges, men dette holder ikke alle 8 timene.
Den siste timen med strømsparing på kvelden er det ikke uvanlig å se oss med hodelykter og lesestoff sittende foran gassovnen i stua. Men vi har det slett ikke ille, det er bare litt uvant. Vi har både batteri og gassovn, og de fleste nepalere har ikke råd til slike investeringer. Tankene våre går ofte til menneskene som bor i de små husene av plast langs elven.... hvordan klarer de å holde på varmen. Velsignelsen må være timene midt på dagen når sola varmer godt!
Språkstudier med hodelykt og tykk genser foran gassovnen siste uka i desember.

1 kommentar:

  1. Hei og godt nytt år! Er så kjekt å få innblikk i kvardagen dykkar!

    SvarSlett